/QÚBICA LOMAS / Colonnier y Asociados

QÚBICA LOMAS / Colonnier y Asociados

QÚBICA LOMAS / Colonnier y Asociados

QÚBICA LOMAS / Colonnier y Asociados, © Agustín Garza
© Agustín Garza


© Agustín Garza


© Agustín Garza


© Agustín Garza


© Agustín Garza






+ 25



  • Architects

  • Location

    Volcán 150, Lomas, Virreyes, Lomas de Chapultepec V Secc, 11000 Ciudad de
    Mexico, CDMX,
    Mexico

  • Author Architects

    Jean Michel Colonnier

  • Design Team

    Josué Mejía, Teresa Pizano, Aurelio Olascoaga, Luis Mateo, Orlando Navarrete, Julio González, Ana Alcántara, Fernanda Marín

  • Area

    0.0 m2

  • Project Year

    2017

  • Photographs


© Agustín Garza
© Agustín Garza

Text description provided by the architects. Qubica Lomas is conceived as a high quality and efficient office space targeted for small high-level companies, which due to internal growth or the desire of upgrading their own infrastructure are migrating their headquarters from the surrounding antique residences. 


© Agustín Garza
© Agustín Garza

The building is located at the intersection of Volcan, Montes Urales and Arboleda streets, along one of the most valued corporate locations in Mexico City. Because of the previously described migration of office tenants, this neighborhood has been shifting its vocation. New buildings meant for office spaces are being built in lots where two or more houses previously existed. In fact, some of these houses were already being used as office spaces because their size wasn’t any more functional for residential use.


Localization
Localization

The main idea was to sculpt a black stone and glass block which references obsidian, so common in Mexican handcrafts. The cutouts are used to create private and semipublic terraces along the plot, these elements resemble the context’s scale and create a strong sculptural composition that defines the character and identity of the building.


© Agustín Garza
© Agustín Garza

Materials, sober and monochromatic, accentuate the formal assembly and highlight the existing and new vegetation which surrounds and merges into the project.


© Agustín Garza
© Agustín Garza

The ground floor and the courtyards that surround the property are meant to be as much permeable to enhance commercial interaction at pedestrian level. Terraces and green patios become extensions of the interior areas creating a dynamic relationship between the building and the city.


© Agustín Garza
© Agustín Garza

Typical floor plans are regular with a central core. Terraces in diverse sizes and orientations give tenants the possibility to enjoy delighting views, as well as varied outdoor environments.


Transversal Section
Transversal Section

The top floor was conceived as a communal sky garden for the building’s tenants meant for different occupations, both leisure and semi-public events can take place in this space. Thus, in its entirety, Qubica Lomas is conceived as a building whose interior blends with the outside, with the intent to enhance quality of life for its occupants as well as the surrounding urban fabric.


© Agustín Garza
© Agustín Garza